Vrijdagmiddag, de dag voor het pinksterweekeinde troffen de netwerkdeelnemers elkaar tijdens een goed verzorgde ontvangst in de prachtige hal van Capgemini Papendorp (Utrecht).
Herman Koster (manager Capgemini Academy) liet ons weten dat bij Capgemini minstens een stukje van de waarheid van opleiden en leren te vinden is. Kern van zijn betoog was dat innovatie een misleidend begrip is omdat niet altijd duidelijk is wat er onder wordt verstaan.
Volgens Koster bestaan naast elkaar de begrippen:
- substitutie: dezelfde dingen doen met nieuwe middelen
- innovatie: nieuwe dingen doen met dezelfde middelen
- transformatie: nieuwe dingen doen met nieuwe middelen
We werden van een filosofisch niveau naar een zeer concrete uitwerking van het opleidings-concept van Capgemini Academy geleid. Het leek alsof we in de Gammacommercial stapten. Maar dat was Maurice Viegen, senior consultant, die als klusjesman het bouwen van een badkamer als metafoor gebruikte om het concept van het Advanced Learning Centre (ALC) te visualiseren. Voor meer informatie over het ALC klikt u hier.
Vervolgens kregen we een rondleiding in het Accelarated Solution Centre. Zoals men het zelf verwoordt: "Het ASE is als een snelkookpan: een omgeving die is ontworpen om via groepssynergie en groepsbesluitvorming in hoog tempo oplossingen te ontwikkelen voor complexe bedrijfsproblemen."
De Nnoal deelnemers werden ondergedompeld in een ervaring van een ASE sessie. Zij kregen de opdracht om de toekomst van het onderwijs in een droombeeld weer te geven op de beschrijfbare wanden. Elke deelnemers werkte zijn of haar droom uit. Een opvallende droom was een tekening van een rollercoaster. De droom van de rollercoastertekenaar had o.a. te maken met de ervaring dat je na een ritje in een 8-baan roept:"Ik wil nog een keer!"
Na de pauze was het podium voor presentaties over de projecten LOREnet van Surf en Educatieve Contentketen van Kennisnet, waar Capgemini sterk bij betrokken is.
Martin Feijen bracht met veel smaak zijn verhaal over onderwijsrepositories voor het Nederlands hoger onderwijs. Als het LOREnet er net zo ingaat bij het onderwijs als een potje pindakaas bij een hongerig kind, dan is succes van dit project gegarandeerd.
Wat LOREnet is voor de universitaire wereld, is de Educatieve Contentketen voor het middelbaar onderwijs, namelijk: het gebruik van webbased leermateriaal tot een succes maken.
René Montenarie gaf een schets van de stand van zaken en aanpak van het project. Wim Nieuwenhuize gaf een duidelijk beeld van de weg die content aflegt tussen aanbieders en gebruikers en de manieren van beschikbaar stellen van deze content. Hij haalde twee BVE projectvoorbeelden aan: IGobase en Contentcorner. Cornelis Kaai, docent van het Petrus Canisius College Alkmaar, gaf inzicht in een toepassing van de Educatieve Contentketen voor het VO. Het project is getiteld: Getting Connected.
Wij voelden ons als Nnoal zeer gevleid toen de vraag van één van de Kennisnetpresentatoren kwam "Hoe houd je zo'n netwerk als Nnoal in de lucht?" Ja, dat is het geheim van het netwerk!
Het Nnoal zou het Nnoal niet zijn als er niet een levendige discussie op gang kwam over de ingebrachte onderwerpen. Een belangrijk punt van aandacht was volgens de deelnemers het inzakken van de vernieuwingen voortkomend uit bovenstaande projecten in het onderwijs als de projectgelden stoppen. Men vroeg zich af op welke manier de voortgang van de ingang gezette activiteiten van de projecten wordt geborgd.
Dagvoorzitter Josée Bours sloot het informatieve deel van de bijeenkomst af en dankte Capgemini nogmaals voor hun gastvrije ontvangst van het netwerk.
Tot slot werd de discussie en het netwerken voortgezet tijdens een heerlijk tapasbuffet, waar het gespreksonderwerp vooral het toiletbezoek betrof.......
Het lag niet aan het eten, maar aan de speciale ervaring op het fluistertoilet!
Jammer dat ik er niet bij kon zijn. Ik moest helaas voor mijn werk naar Madeira ;-)
BeantwoordenVerwijderenBeste Henry,
BeantwoordenVerwijderenDaar willen we allemaal wel naar toe voor het werk!
We hopen in de toekomst vaker zo'n bijeenkomst te organiseren op een andere locatie. We houden je op de hoogte.
Groeten, Reina