Een netwerkreis, zo mag je de trip van een delegatie van het Nnoal naar Berlijn wel noemen. Op woensdag 29 november vertrokken we per trein naar de Duitse hoofdstad om deel te nemen aan de alweer twaalfde aflevering van Online Educa.
We waren niet de enigen. Ditmaal waren er zelfs 2012 deelnemers uit 93 landen! Het aantal Nederlandse deelnemers viel daarbij toch wel op. Ze waren hoofdzakelijk afkomstig uit de universitaire wereld, het HBO en vanuit het BVE-veld.
De conferentie is alleen al interessant vanwege de vele contacten en indrukken die je opdoet. Maar ook de inhoud was zeer de moeite waard. Zo ging het over game based learning and simulations, lifelong and informal learning, e-portfolios, open source software en open content.
Als je er meer over wilt weten, kijk dan naar de mindmaps. In één oogopslag krijg je zo een beeld van de presentaties en workshops die we bezochten. http://www.svdt.org/actueel/mindmap/educa_online_berlin_2006.html
De keynote-sprekers tijdens de conferentie zetten je aan het denken. Zo stelt George Siemens van eLearnspace & Complexive Systems Inc, de grote theoreticus van het connectivisme, dat kennis veel meer in je netwerk dan in je hoofd zit. Het vermogen om nieuwe kennis te verwerven is in het connectivisme belangrijker dan de kennis zelf. Immers, de wereld om ons heen (ecology) verandert snel en de kennis van vandaag is niet meer de kennis van morgen. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de manier waarop we ons onderwijs inrichten. De behoeften van ‘leerders ‘ verandert en de vraag is dan: Wat is het antwoord van het onderwijs daarop?
Jean Michel Billaut van BNP Paribas ziet het voor de komende tijd als dé uitdaging voor Europa: Eén glasvezelnetverbinding voor iedereen.
Roger Larsen van Fronter schetste de ontwikkeling van eenvoudige webpages tot de Collaborative Learning Environment (CLE) van nu. Zo bieden deze ‘Open standaarden’ de gebruiker de mogelijkheid naar eigen behoeften aan te passen en verder te ontwikkelen. CLE voorziet zo in een werkomgeving waarin in de webbrowser hoofdzakelijk gebruik gemaakt wordt van webapplicaties. Dus eigenlijk is er sprake van een virtuele workspace. Hierdoor ontstaat onder meer mobiele toegankelijkheid van content.
Op vrijdagochtend volgde de ontbijtsessie waarin de deelnemers onder leiding van Josée Bours reflecteerden over de opbrengst van de conferentie. Dit natuurlijk onder het genot van een lekker kopje koffie en al het heerlijks dat die ochtend voor ons uitgestald stond.
En dan Berlijn, een prachtige stad, zeker als deze metropool zich in kerstsfeer aan ons presenteert.
Heb dus echt wat gemist lees ik wel. Bedankt daarom voor deze impressie!
BeantwoordenVerwijderen