21 december 2006

Nnoal themabijeenkomst van 12 december

Het Nederlands Netwerk voor Open en Afstand Leren heeft op 12 december de laatste bijeenkomst van dit kalenderjaar gehouden. Zeventig gasten waren afgekomen op de twee presentaties en sommigen natuurlijk ook op het diner, waarbij je zo leuk kunt netwerken.

Gastvrouw Josée Bours verwelkomde het gezelschap en deed verslag van het bezoek van Nnoal leden aan de Online Educa in Berlijn. Ook werd aangekondigd dat Nnoal leden nadrukkelijk verzocht worden om deel te nemen aan of te presenteren op de EFODL-conferentie op 23 en 24 mei 2007 te Belfast.
( http://efodl.belfastinstitute.ac.uk )

Daarna werd de eerst presentatie verzorgd door Gerard Dümmer van Domstad Hogeschool. Hij is een landelijk bekend Blogger, o.a. voor de Edutrip naar de Educause te Dallas. Gerard toonde op humoristische wijze allerlei mash ups (combinaties) met Google Earth met verwijzingen naar onderwijstoepassingen. Leuk was de verpakking in een soort detective game waarin je geleidelijk aan met breedte- en lengtegraden werkt. Menigeen was zwaar onder de indruk van de huidige en nog komende mogelijkheden van deze dynamische atlas.

Pjotr van Schothorst, directeur van Vstep te Rotterdam hield de tweede presentatie.

Vstep maakt simulaties en Serious Games. De simulaties worden ingezet bij trainingen voor brandweermanagement, scheepvaart en rijvaardigheid. Je zag bijvoorbeeld de haven van Rotterdam 3D nagebouwd!


Vanwege het kostenaspect dien je heel goed te overwegen wanneer simulaties en games zinvol zijn. Pjotr gaf een overzicht van elementen die games en simulaties aantrekkelijk maken en die positief geïntegreerd kunnen worden in onderwijs- en leeractiviteiten.

Het diner, met allerlei lekkere gerechten uit de Nieuwe Nederlandse Keuken, was natuurlijk weer erg gezellig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten